Konferens.nu

Sök konferens i Sverige – 2 279 st

Ale Vikingagård

I Häljered, norr om Göteborg, i Ale kommun, pågår bygget av en vikingatida stormannagård. Inte långt från den plats där man funnit resterna av Äskekärrskeppet från 900-talet. Detta vikingatida handelskepp är Sveriges enda utgrävda vikingatida skepp, och berättar för oss om den tid för 1000 år sedan då det seglade på Älven. Göta Älv var redan då en så välkänd, livligt trafikerad och ovärderlig länk för både handel, transporter och möten, att den i de isländska sagorna helt enkelt kallades – Älven.

Vid utgrävningen av en vikingatida stormannagård vid Tissø i Danmark fann man spår efter byggnader från 900-talet, från samma tid som Äskerkärrskeppet. Eftersom man ännu inte hittat någon stormannagård i Sverige från den tiden, föll det sig därför naturligt att låta gården på Tissø bli vår antikvariska förlaga.

Uppbyggnaden av Ale Vikingagård är ett långsiktigt projekt som man kan följa dag för dag. Den första etappen som består av ett rikt ornamenterat boningshus och en mindre bod blev klar i våras och under hösten startar nästa fas, den stora Gilleshallen.

Byggnadshantverk, material och konstruktion följer lokala traditioner, och bygger på arkeologiska förebilder i närområdet. Vikingatida verktyg nytillverkas, husgeråd tillverkas av diverse material och autentiska klädesdräkter sys av lin- och ulltyger.

Arrangemang
Vikingagården ligger vackert på en lövskogsomgärdad slåtteräng, på en högplatå med utsikt över Göta Älv. Här finns stora ytor för olika evenemang, spel, hantverk, lekar och utflykter. I vikingahusen finns möjligheter till sammankomster och gästabud, med eldstaden som en naturlig medelpunkt.

Förutom konferenser så är våra Gillen ett populärt arrangemang som passar lika bra till personalfesten som till födelsedagen eller bröllopsfesten, våra menyer är framtagna i samråd med en arkeolog specialiserad på forntida mat. Vi erbjuder även skolor ett väl inarbetat skolprogram som är ett bra komplement till undervisningen om vikingatiden.

Första helgen i maj går vår vikingatida marknad av stapeln där man kan köpa vikingatida hantverk av hantverkare från hela Norden.

Vägbeskrivning
Häljered ligger 500 meter söder om Älvängen (E45 mot Karlstad). Infart Vikingagård.

Dela:

Nyhetsbrev

Tips om konferensanläggningar, konferensaktiviteter och konferenspaket - helt gratis direkt till din e-post!

Din e-postadress

SF Bio Möten & Event
Nordic Camping & Resort
Sodexo
Catch & Relax
Ballbreaker julbord
Äventyret Aladdin
Isaberg

© Trido AB 2018
Alla priser är exkl. moms om ej annat anges. Konferens.nu garanterar ej att information om enskilda produkter stämmer.